(Proloog)

Het was op een zonnige zondagmiddag dat ik spontaan besloot om alle social media apps op inactief te zetten en van mijn telefoon te verwijderen. Gewoon zomaar, omdat het kan.
Mijn ervaring lees je hier.

Social media

Ik heb social media eigenlijk nooit echt als negatief ervaren. Ik was relatief laat met het ontdekken van Facebook en nog veel later met Instagram. Ik gebruikte deze media voornamelijk om een beetje te kijken hoe het oude bekenden verging en een stukje van mijn leven te laten zien. Pas toen ik ging bloggen, ging er een wereld voor me open… Ik ging social media inzetten als marketing tool, om mezelf en mijn blogs te ‘verkopen’.

Like me

Ik maakte een zakelijk fb- en insta account aan en behalve likes kon ik nu ook statistieken inzien. Whoohoo. Ik plaatste foto’s van mezelf, ons gezin, dingen die ik meemaakte en deelde mijn blogs over het moederschap in verschillende facebookgroepen en via de ‘link in bio’. Enne, hoewel ik absoluut geen mega influencer was, sprak mijn content mensen aan. Ik ging m’n statistieken bijhouden en m’n likes. Maar ook het aantal clicks op een blog, hoe vaak een story bekeken werd en ik werd druk met het opbouwen van betrokken volgers. Hoe? Door andere accounts te liken, berichtjes onder een post achter te laten en mijn dm’s direct te beantwoorden.
Soms had ik het gevoel dat op mijn voorhoofd stond:

Like me

Best zielig eigenlijk.

Dubbel

Maar goed, behalve dat ‘likes’ verslavend werken, ervaarde ik social media niet per se als negatief. Vooral op Instagram ontdekte ik veel leuke accounts en mensen met wie ik een super leuke klik had. Mensen die een stukje real life deelden waarmee ze me inspireerden of waarin ik me kon herkennen. Via dm kon ik uren kletsen met gezellige meiden, die me soms nog beter begrepen dan mijn eigen partner.
Over all vond ik social media vooral leuk en interessant. Zo leuk zelfs dat ik er mijn werk van ging maken, als content creator.

De keerzijde was dat mijn account regelmatig bekeken werd door mensen met wie ik niet per se bevriend was, zeg maar. Mensen die nooit reageerden, die mij in real life niet echt aardig vonden, maar die wel als eerste keken wanneer ik iets plaatste.
O ja, en mannen. Sommigen leuk, sommigen grappig en sommigen ronduit respectloos.

Gehackt

Toen ik er op een goede dag achterkwam dat mijn instagram account gehackt was en iemand al maandenlang in al mijn accounts kon (en was geweest), vond ik het hele social media gebeuren een stuk minder grappig. Nooit had ik me gerealiseerd dat iemand mijn wachtwoorden vrij gemakkelijk zou kunnen achterhalen (want overal hetzelfde) en tot welke informatie ze dan toegang zouden krijgen. Ziek was ik ervan. Letterlijk, tot overgeven aan toe.

Privé

Daarnaast begon ik last te krijgen van morele issues, want; wat deel je wel en wat niet? Waar de ligt de grens tussen real life en privé?
Mijn oudste dochter werd ziek en we besloten hier eerlijk over te zijn, ook op social media. Ervan uitgaande dat het voor een afzienbare tijd zou zijn. Toen echter bleek dat het een lang traject zou worden en dat we de impact op ons gezin hadden onderschat, had ik steeds minder zin om dingen hierover te delen. Mijn leven stond voor onbepaalde tijd op z’n kop, ik moest stoppen met mijn vaste werk (ik werkte als dansdocent en content creator) en de toekomst was een beetje blurry. Bestonden mijn dagen, naast de zorg voor de kids, eerst voornamelijk uit sporten, werken en mijn leven leven delen op social media, in één keer was dat allemaal weg.

Ik merkte dat ik mezelf begon te verliezen en dat ik behoefte had om me meer te richten op mezelf. Het idee van een social media detox spookte al langer door mijn hoofd en op een zonnige zondagochtend, gooide ik semi spontaan alles van mijn telefoon.
-Wordt vervolgd-

7 Comments

  1. Heb hier ook al over gedacht… Ben eigenlijk vanaf ik mijn ogen opendoe tot ik ga slapen bezig met die telefoon…
    Kan me voorstellen dat het wel even rust brengt om een paar dagen te detoxen. Ik zeg bewust “kan me voorstellen” want dit patroon is al een paar jaar bezig ondertussen…

  2. Ik ben ook bewuster gaan leven dit jaar, ik voelde me soms een slaaf van de sociale media. ik post nu veel minder maar voel me wel gelukkiger erdoor. de drang om de juiste content op de juiste tijd te plaatsen is wat weg geebt.

  3. Ik gebruik sm vooral voor het delen van mijn blogs en voor mijn werk. (Bedrijfspagina’s). Privé deel ik zelden wat. Maar hoe bevalt het je?

  4. Ik gebruik social media voornamelijk voor mijn blog, uiteraard ook kiekjes op Instagram van achter de schermen. Je gaat er vanuit dat je niet gehackt wordt (ik namelijk ook + ook bijna overal dezelfde wachtwoorden). Zo’n detox klinkt zo gek nog niet.

  5. ja misschien is het wel goed. ook beter op letten wachtwoorden regelmatig veranderen

Write A Comment